Van de ruim 104.000 vermoorde Nederlandse Holocaustslachtoffers kwamen er vijf uit Rhenen. Van twee van hen staat vast dat zij daadwerkelijk hier hebben gewoond. Vrijdag 31 januari werden zij herdacht bij het lichtmonument ‘Levenslicht’ op het Henk Deysplein.
Organisator van de ceremonie was Stichting Slag om de Grebbeberg, die dit jaar diverse activiteiten rondom de 80ste herdenking van de slag en 75 jaar bevrijding initieert.
Vrijdagmiddag gaf Piet Hovestad in het Huis van de Gemeente een presentatie over de vermoorde Joden uit Rhenen. Vijf namen zijn bekend: Marie Feingersh, Sally Heinz Frank, Magdalena van Klaveren-Haas, Jetje Klein en Edo de Klerk. Uit later onderzoek blijkt dat Sally Heinz Frank en Magdelena van Klaveren-Haas sowieso Rhenense inwoners zijn geweest.
Burgemeester Hans van der Pas en Auschwitz-overlevende Ernst Verduin (92) onthulden vijf herdenkingsstenen met daarop hun namen. Deze worden in april geplaatst bij de woningen of huidige adressen waar deze Joodse mensen verbleven.

‘Levenslicht’
Ruim 120 belangstellenden bezochten ’s avonds een korte, ingetogen ceremonie bij het lichtmonument ‘Levenslicht’. Dat bestaat uit een deel van 104.000 lichtgevende stenen, dat symbool staat voor het aantal Nederlandse Holocaustslachtoffers en ontworpen is door kunstenaar Daan van Roosegaarde. ‘Levenslicht’ is een landelijk herdenkingsproject, verdeeld over 170 gemeenten en te zien tot en met 2 februari.
Koninklijk Zigeunerorkest Roma Mirando luisterde de herdenking op. Leerlingen van Daltonschool Rhenen lazen een estafettegedicht voor en legden bloemen bij het monument. Evenals de burgemeester en zijn echtgenote en Hans Brons, voorzitter van de stichting.