Safarischip De Blauwe Bever vaart weer

Safarischip De Blauwe Bever heeft onlangs het dok in Heerewaarden verlaten nadat het daar een intensieve vijfjaarlijkse keuring, een APK voor vaartuigen, had ondergaan. Dat zijn strenge keuringen, want elk vaartuig moet voldoen aan hoge veiligheidseisen om ermee het water op te gaan.

Spannend
Het was best spannend. De keuring was al begin maart gepland, maar door de hoge waterstand was het dok onbereikbaar voor Safarischip De Blauwe Bever. Pas in de derde week van maart, werd het schip ‘op het droge’ getrokken. Dat betekende ook nieuwe afspraken met de inspectie voor de keuring.
De Blauwe Bever is een degelijk schip van ruim vijftig jaar oud. De zorg om mogelijke problemen met de bedrading bleek ongegrond.  Dat is over het algemeen een hoge kostenpost, maar metingen leverden een goed functionerend bedradingssysteem op. Wel moesten enkele platen op de beide zijden van de kiel worden gelast als versterking voor de romp. De inspectie wees uit dat de stalen huid daarna weer veilig was.

Strak in de lak
Nadat de platen waren bevestigd, kreeg de onderkant van het schip een uitgebreide schoonmaakbeurt. Met een speciale verf om algengroei te voorkomen, werd het onderwatergedeelte bewerkt, terwijl het kenmerkende blauw en geel op de bovenzijde van de romp werd aangebracht. Het schip zit nu strak in de verf en is op 9 april teruggevaren naar zijn thuishaven in Wageningen. Onderweg is Safarischip De Blauwe Bever door de vrijwilligers weer helemaal klaargemaakt voor het seizoen. Dankzij hun inzet de afgelopen 2 jaar is de spaarpot voldoende gevuld om de totale kosten te kunnen betalen.

Cultuur in Rhenen - Safarischip De Blauwe Bever vaart weer

Eerste vaart
Inmiddels heeft De Blauwe Bever zijn eerste trip voor het vaarseizoen 2019 al gemaakt. Het betreft een charter voor een bedrijfsuitje op 11 april. Op 21 april, eerste paasdag, volgde de eierzoektocht met Safarischip De Blauwe Bever, inmiddels al een mooi traditionele kindervaart met de Paashaas aan boord. Een succesnummer want de vaart was al lang van tevoren uitverkocht.

Vrijwilligers
Het is het derde vaarseizoen dat het schip geheel door vrijwilligers wordt geëxploiteerd. Begin 2017 is De Blauwe Bever overgenomen van Het Utrechts Landschap, dat daarvoor excursies met De Blauwe Bever verzorgde. De bijna 80 vrijwilligers verrichten optimaal gemotiveerd veel en goed werk, waar zaken als veiligheid, plezier en educatie van en voor passagiers belangrijk zijn.